Spelenderwijs samen grenzen stellen met het dilemmaspel normoverschrijdend gedrag
Vinden jouw collega’s het lastig om agressie te bespreken? Dan kun je het dilemmaspel gebruiken om de norm binnen jouw organisatie te verhelderen. Het spel nodigt je collega’s uit om samen te bepalen welk gedrag normoverschrijdend is. En wat je ertegen kunt doen. Aan de hand van dilemmakaarten over allerlei situaties bespreken jullie wat acceptabel is, wat een bespreekgeval is en welk gedrag écht niet kan. Telkens gaat het erom: hoe ervaar en beoordeel je een situatie? En hoe kun je hierop reageren?

Wat zeggen anderen over het dilemmaspel?
Tijdens de bijeenkomst ‘Stop Agressie Samen’ in februari 2025, speelden adviseurs Veilige Publieke Dienstverlening het dilemmaspel. Ze zijn enthousiast en willen het spel gebruiken in hun organisatie.
- Iedereen wint! Marc Theeuwes, Adviseur Veilige Publieke Dienstverlening bij de gemeente Nijmegen: ‘Dit is een spel waarbij niemand kan verliezen. Meedoen is het allerbelangrijkst, en iedereen wint aan inzicht’.
- Best confronterend. Saskia van der Mark, Adviseur Veilige Publieke Dienstverlening bij de gemeente Den Haag: ‘Het spel zorgt ervoor dat je goed met elkaar in gesprek gaat over hoe je agressief gedrag ervaart. En hiermee merk je echt dat het belangrijk is om één lijn te trekken, zodat iedereen begrijpt wat acceptabel is en wat niet. Dit dilemmaspel is ook best confronterend, want wat maak je als overheidsorganisatie allemaal mee? Veel dus!’
- Gedrag wordt bespreekbaar. Gertie Evers, adviseur veiligheid en gezondheid bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden: ‘Het dilemmaspel biedt inzicht in de grenzen en de impact van agressief gedrag. Een waardevolle toevoeging voor trainingen om normoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken.’
- Een leuk spel over een serieus onderwerp. Peter Blokhuis, Adviseur Veilige Publieke Dienstverlening bij de gemeente Zeist: ‘Het spel maakt herinneringen los en brengt het gesprek op gang.’
Bestellen?
Wil jij het dilemmaspel gebruiken in jouw organisatie? Je kunt het spel bestellen door te mailen naar: postbus@veiligepubliekedienstverlening.nl.

Achtergrond
Het dilemmaspel is ontwikkeld voor de gemeente Rotterdam. Omdat ook andere gemeenten, waterschappen, provincies en rijksorganisaties zich herkennen in de inhoud, verspreiden we het spel breder. Nu in een uitgave van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het spel ondersteunt de norm ‘Stop Agressie Samen’.